• Presenting the Creators of Speed

 • LÄR KÄNNA ATLETERNA

  • Stäng

   MORGAN BRIAN

   Varje dag gör jag framsteg, genom att träna och äta näringsrikt, så att vårt lag kan lyfta fler pokaler och vinna medaljer. När jag var liten flicka ville jag bli en av världens bästa spelare, och det är så jag vill avsluta min fotbollskarriär.

   Jag har alltid motiverats av att människor säger att jag är för liten. I fotboll, och i livet, måste man vara otroligt fokuserad. Varje år sätter jag upp fem mål för mig själv. Jag skriver ner dem på min spegel så att det är det första jag ser när jag vaknar på morgonen. När jag tränar eller kliver ut på planen så tänker jag på de där målen. Jag växte upp på en liten ö i Georgia och övade ensam, lekte med bollen och sprang mellan koner.

   ● Land: USA● Gren: Fotboll

  • Stäng

   SONNY BILL WILLIAMS

   Min pappa var boxare, så jag antar att jag har det i blodet. Jag älskar nya utmaningar och vill bara göra mitt bästa. Jag vill bli ihågkommen som någon som försökte, gav allt han hade, och som genom att lära av sina misstag blev en bättre idrottsman och person.

   Jag är stolt över att vara en All black. När vi spelar stannar hela Nya Zeeland upp, och det tar fram det bästa i oss alla. Rugby är en tuff sport, när man har haft en bra match och spelat riktigt bra slår det allt annat. En av de viktigaste sakerna jag har lärt mig är perspektiv. Var medveten om var du är, och vart du vill. Jag tänker inte på att vinna, jag tänker på de gånger vi förlorat. Det ger mig motivation att pusha hårdare i allt jag tar mig för.

   ● Land: Nya Zeeland● Gren: Sjumannarugby

  • Stäng

   MAYRA AGUIAR

   Om jag tappar fokus bara för en sekund kan jag ramla och förlora matchen. Hela min familj kommer se på, och mina vänner, hela Brasilien kommer heja på mig – jag tränar och jobbar extremt hårt för den stunden.

   Jag började med judo när jag var sex år. Jag har alltid varit extremt tävlingsinriktad och har alltid jobbat så hårt jag kan för att vara bäst. När jag tävlar, tävlar jag för att vinna. När jag kliver ut på mattan säger jag till mig själv att jag är bäst. Jag tävlar alltid för att överträffa mina gränser. Under en tävling rensar jag sinnet på allt. Jag fokuserar bara på det jag behöver göra, på mina rörelser.

   ● Land: Brasilien● Gren: Judo (-78kg)

  • Stäng

   EVA DE GOEDE

   Det är svårt att förklara känslan att vinna guld. Att stå där med sina lagkamrater, så lycklig, glädjetårar som strömmar ner för ansiktet. Jag älskar att spela hockey och att dela otroliga upplevelser med mina lagkamrater. Det hjälper att vinna några medaljer längs vägen!

   Att kliva ut på planen och höra publiken är en fantastisk känsla. Men när startsignalen ljuder går jag in i “beast mode". Jag gör allt som krävs för att vinna. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska. Jag började spela hockey när jag var sju. Som sjuttonåring var jag med i nederländska landslaget. Sen dess har vi vunnit VM, EM och OS-guld i både Peking och London, och vårt mål är att göra det igen.

   ● Land: Nederländerna● Gren: Hockey

  • Stäng

   LAURA TROTT

   Jag är vidskeplig. Jag har ett lyckoarmband, jag tar på nya strumpor för varje lopp, och jag kliver på en våt handduk när jag lämnar hotellrum. Jag vill alltid vinna, oavsett om det gäller ett nationellt lopp, VM, eller OS. Det är det som pushar mig att träna. Jag vill cykla snabbare och snabbare för varje tävling.

   Man får en viss känsla på vägen, när man trampar så fort man kan och diskhjulen susar när G-kraften drar dig runt svängarna. Jag bara älskar den känslan. Jag började cykla när jag var sex år, med min familj. Jag har haft med- och motgångar, och det är motgångarna som ger mig pushen jag behöver i träningen. Innan ett lopp ger jag mig inte in i "zonen", jag pratar med människor.

   ● Land: Storbritannien● Gren: Cykling

  • Stäng

   YOHAN BLAKE

   För fyra år sen var jag ung, naiv och rädd. Det var mitt första stora lopp. Jag kom tvåa, vilket var bra, men jag hade kunnat göra bättre ifrån mig. Den här gången kommer jag känna mig säkrare. Vad driver mig att bli snabbare? Min familj, min mamma, min stiftelse — det finns många missgynnade barn att hjälpa. Jag måste fortsätta för deras skull.

   När jag gör mig redo för ett lopp är jag helt fokuserad. Blodet och adrenalinet pumpar, musklerna sväller och jag är redo. Jag tränar med de bästa i världen, det är en stor fördel. Vi har en otrolig personkemi, men det är tävlingsbetonat, för alla vill vara i täten, och det tar fram vårt bästa. Vi älskar alla Jamaica, och när vi intar banan så vet vi att vi är världens mest dominerande lag.

   ● Land: Jamaica● Grenar: 100 m & 200 m löpning

  • Stäng

   TYLA NATHAN WONG

   Jag tränar stenhårt och pushar mig själv till bristningsgränsen för att jag älskar sporten. Jag har alltid drömt om att tävla på världens största scen. Jag fantiserar om den otroliga känslan att få stå på podiet och representera Nya Zeeland, och ta emot medaljen.

   När jag först började spela rugby fick jag höra att jag var för liten och inte stark nog. Jag använder det som inre motivation. Man måste tro på sig själv, när inte andra gör det. Man måste våga. Vilket innebär att ge sig ut och tömma alla krafter, att ge allt varje gång, i alla lägen. Jag har alltid varit tävlingsinriktad, men bara när det gäller sport. Till vardags är jag lättsam och har kul utan att ställa krav. När jag intar planen är jag en helt annan person. Vi spelar en mansdominerad sport och vi är medvetna om att vissa människor inte tycker att kvinnor ska spela rugby. Det håller på att förändras.

   ● Land: Nya Zeeland● Gren: Sjumannarugby

  • Stäng

   ARTHUR ZANETTI

   Gymnastik är en fantastisk sport, och det finns så många saker jag fortfarande vill prestera. Jag tränar gymnastik för att vinna. Om jag vinner, då lovar jag att det kommer bli en underbar fest.

   Jag vill ge allt för det brasilianska folket. Ringarna är fysiskt krävande, men mental styrka kommer avgöra den härtävlingen. Vi har jobbat på den fysiska delen i åratal, den mentala aspekten måste skärpas i det där kritiska ögonblicket. Under träningen ser jag ingenting. Jag hör ingenting. Det är som att jag är i ett tomt rum, ingen finns bredvid mig. Någon kan skrika utan att jag hör, för jag är helt fokuserad på redskapen.

   ● Land: Brasilien● Gren: Artistisk gymnastik (ringar)

  • Stäng

   GARBINE MUGURUZA

   Mitt första minne av Olympiska spelen är att jag såg dem på tv med min familj, och såg människor från länder jag inte ens visste fanns. Att få möjlighet att delta är speciellt, och att vinna en medalj skulle vara en fantastisk prestation. Jag tänker ta alla chanser och göra allt jag kan för att vinna.

   Jag vinner genom att ta chanser och inte vänta på att motståndarna ska misslyckas. För att vinna måste man vara modig och ta risker. Sedan jag var liten har jag varit hyperaktiv, det är bara sådan jag är, och hur jag spelar tennis. Man måste offra saker för att spela tennis på elitnivå, men för mig är det värt det eftersom jag älskar det jag gör. Att kliva ut på planen med hundratals människor i publiken är en otrolig känsla.

   ● Land: Spanien● Gren: Tennis

  • Stäng

   ROSANGELA SANTOS

   Före varje lopp ringer jag alltid min moster, för hon har alltid stöttat mig, och så ber jag, inför varje lopp. Det är min familj som får mig att fortsätta kämpa. Jag vill att de ska vara stolta över mig och det jag gör. Det är det som motiverar mig.

   Det är 100 meter: man kan inte göra misstag. Om jag så bara missar en liten sak så kommer jag inte kunna ta igen det. Jag tänker inte på något alls under ett lopp. Innan, i startblocket, så tänker jag, men efter startskottet kan jag inte tänka på någonting, bara på att springa, springa, springa.

   ● Land: Brasilien● Gren: Löpning (100 m och 200 m)

  • Stäng

   SIMONA HALEP

   Jag är inte så stark, men om jag spelar smart kan jag öppna upp planen och skapa bra vinklar för att vinna bollar. Jag älskar det jag gör, och jag känner mig 100 % rätt varje ögonblick när jag spelar tennis. Det är fantastiskt att se rumäner titta på när jag spelar, det betyder mycket.

   Sedan jag var 14 år har jag velat bli professionell tennisspelare och nu när jag är nära toppen är jag säker på att jag kan hålla mig kvar. Jag måste bli bättre, och jag jobbar hårt för att bli det. De stora turneringarna var svåra i början med så många människor som såg på. Nu har jag vant mig och jag motiveras av att spela på de stora arenorna. Jag spelar aggressivt, för jag är inte så lång.

   ● Land: Rumänien● Gren: Tennis

  • Stäng

   DAVID RUDISHA

   Jag känner stor passion och kärlek för löpning. Man kan inte lyckas med någonting utan passion och kärlek. Det viktigaste just nu är min träning. Jag vet att det kommer bli tufft, men jag är fokuserad och med passion och kärlek är allt möjligt.

   Varje gång jag vaknar tänker jag på att vinna en till guldmedalj för 800 m. Att kliva upp på prispallen medan din nationalsång spelas måste vara den största känslan som atlet. Jag började springa när jag var en liten pojke i Kenya. Min förebild var min pappa, en stor löpare som tävlade i OS 1968. I sjunde klass började jag ta det på allvar och träna på riktigt. Det är det som gjort skillnad, det är därför jag är här idag.

   ● Land: Kenya● Gren: Löpning (800 m)

  • Stäng

   SHAUNAE MILLER

   Jag springer både 400 m och 200 m. Jag tycker om båda loppen, men 200 m lämnar inget utrymme för misstag. Att ha något speciellt, en talang som man kan dela med resten av världen, det är en underbar känsla. Jag älskar det vi gör.

   Jag siktar på att ta guld, och om du vill ha det av mig får du komma och ta det. Jag har jobbat riktigt hårt, och om du har gjort samma sak kommer det bli en kraftmätning vid mållinjen. Jag har tävlat i löpning sedan jag var bara sex år. Jag kommer från en familj av atleter, och de hjälper mig förbi alla hinder jag möter som elitlöpare. Min farbror var OS-atlet, men min pappa har haft störst inflytande över min karriär. Vi har en speciell förbindelse som pappa och dotter.

   ● Land: Bahamas● Gren: Löpning (200 m och 400 m)

  • Stäng

   ALLISON SCHMITT

   Jag har lärt mig mycket de senaste åren, både i bassängen och utanför. Jag har faktiskt lärt mig mer av mina nederlag än mina framgångar. Motgångarna har varit viktiga steg på vägen. Nu har jag ett klart fokus och kliver upp varje dag redo att nå mina mål.

   Simning är inte en sport som plötsligt går bra vart fjärde år. Simmare vet att varje dag räknas. Ibland är det svåraste av allt att hoppa i det kalla vattnet. Det är repetitivt, och det är svårt att göra samma sak om och om igen, men ens lagkamrater och tränare är till stor hjälp. Man måste ha kul. Många tror att simning är en enmanssport, men det är ens lagkamrater som pushar en till nya nivåer.

   ● Land: USA● Gren: Simning

  • Stäng

   BIA & BRANCA FERES

   Vi gör allt med ett lättsam attityd, vi skrattar och njuter av processen. Det mest uppmuntrande är att se publiken jubla när vi kommer upp ur vattnet.

   Vi började med synkroniserad simning när vi var sju. Vi gör allt tillsammans. Vi bor tillsammans och tränar tillsammans. Perfekt räcker inte. Vi uppmärksammar varje detalj, och övar ständigt, repeterar vår koreografi om och om igen så att det känns som ännu ett rep när det är dags för tävling. Det är inte en enkel sport, den är både fysiskt och mentalt krävande. Man måste vara uppmärksam på allt som försiggår omkring en.

   ● Land: Brasilien● Gren: Synkroniserad simning

  • Stäng

   DANIEL DIAS

   Att vinna nio medaljer i Paralympiska spelen i Peking var en otrolig upplevelse. Inte ens i mina drömmar kan jag se mig själv göra något annat.

   Jag vill vara bäst. Om man inte sätter gränser så kan man nå mål man inte trodde var möjliga. Jag började simma när jag var 16 och såg att det fanns möjligheter för handikappade att tävla. Känslan av frihet i vattnet går inte att jämföra med något annat. Det svåraste med den här resan var starten, innan jag hade sponsorer var min pappa tvungen att betala för tävlingarna. Man behöver både talang och pengar.

   ● Land: Brasilien● Gren: Simning (Paralympiska spelen)

  • Stäng

   WAYDE VAN NIEKERK

   Jag älskar verkligen att tävla mot världens bästa, och att vara en av världens bästa, när jag bryter mina egna barriärer och skriver min egen historia.

   Jag har svårt att sätta upp mål för mig själv för jag känner att det begränsar mig och målar in mig i ett hörn som atlet. Jag har välsignats med en gudomlig gåva och jag har möjlighet att skapa ett framgångsrikt liv. Jag växte upp i en sportig familj. Vi tävlade alltid för att se vem som var snabbast.

   ● Land: Sydafrika● Gren: Löpning (200 m och 400 m)

  • Stäng

   AJEE` WILSON

   Jag har ett stort stöd. Jag är nervös inför varje lopp, det spelar ingen roll hur stort eller litet. Utanför banan tycker jag om att hänga, spela kort, se på tv, gå på bio och skratta.

   800 meter är en underlig sträcka. Det handlar lika mycket om mental styrka som om snabbhet. Efter de första 400 metrarna ställer jag tillbaka hjärnan och låtsas att vi startar ett nytt lopp. För de sista 200 skärper jag koncentrationen och fokuserar. Om någon är bredvid mig är det allt jag behöver, då kommer jag kämpa. Jag vet att om jag har ont så har hon också det, och att det bara handlar om vem som kan hålla ut fram till mållinjen. Ibland, alldeles för ofta, tror jag att jag är starkare än vad min kropp förmedlar. Antingen försöker jag ignorera det, eller mentalt tvinga mig igenom.

   ● Land: USA● Gren: Löpning (800 m)

  • Stäng

   JAQUELINE CARVALHO

   När min son föddes förändrades allt. Allt jag gör, gör jag för honom. Att vinna nya priser och titlar är en otrolig känsla, för man jobbar så hårt för det.

   Jag lämnade mitt hem för att träna med Brasiliens landslag när jag var 14, det var väldigt svårt. När jag var 17 deltog jag i VM och OS. Jag har kämpat mig genom flera allvarliga skador, och idag ser folk mig som en person som tar sig förbi hinder.

   ● Land: Brasilien● Gren: Volleyboll

 • #SPEEDTAKES Pain

  Laura Trott vet att man måste trampa hårt för att uppnå ära


  Sökandet efter snabbhet tar aldrig slut. Atleter pushar sig längre och längre för att nå nya prestationsnivåer och lämna motståndarna bakom sig. Laura Trott vet vad snabbhet kräver, och hon söker fortfarande efter mer.

  "Jag kommer aldrig att sluta vilja bli snabbare," säger hon. "Som cyklist betyder snabbhet allt, man vill trampa så snabbt man kan för att se till att man håller sig före de andra."

  I en sport där minimala marginaler gör all skillnad bär hon en cykeltröja från adidas som har tagits fram för att spara sekunder där det räknas. Det är en kombination av en aerodynamisk tempoloppsdesign, matchad med komfort för landsvägscykling.

  På velodromen följs snabbhet av smärta. Smärtan som krävs för att vinna. Värken och pressen som bara riktiga mästare upplever. Det är en känsla som Trott känner till bättre än de flesta.

  "När man korsar mållinjen och mjölksyran fyller benen gör det riktigt ont, men det är också den känslan man strävar efter. Det är känslan som vinner medaljer.”

  I cykelkläder och redo att köra. Laura Trott ger sig ut för att skapa snabbhet.

 • #SPEEDTAKES Transformation

  Yohan Blake är preppad för snabbhet


  Mycket kan hända på fyra år. Det är lång tid för att bli snabbare, starkare och mogna som atlet. För Yohan Blake har de senaste åren inneburit en stor förändring.

  "Tidigare var jag ung, naiv och rädd", säger han om sin sommar 2012 och den största tävlingen i hans liv. "Det var mitt första stora lopp, stadion var full och jag tog silver, vilket inte var vad jag ville ha."

  Nu är han ute efter en uppgradering. Med adizeros spikar vill han säkra sin ledning på banan. Skor med spikar placerade med precision som garanterar ett ultimat grepp. Skor som är tillräckligt starka, stöttande och kraftfulla för att ge till och med den mäktigaste en boost.

  “Man är pumpad med förväntan och adrenalin på banan, musklerna växer och då är jag beredd att sätta igång."

  Nu är Blake tillbaka på den stora scenen och han är redo att vråla.

 • OUR CREATORS OF SPEED

 • #SPEEDTAKES PROGRESS

  Allison Schmitt hämtar kraft från sina nederlag för att nå nya framgångar.

  Att hantera nederlag: ”Det var min första stora besvikelse när jag förlorade i Peking, men det hjälpte mig nå dit jag är idag. Jag grät efter loppet men det hjälpte mig verkligen. Att ha upplevt känslan av förlust pushade mig vidare varje dag.”

  Lagarbete kan inspirera
  ”Det är hårt att ta sig igenom två timmars träningspass, men det hjälper verkligen med lagkompisar som stöttar från sidan. Teamet blir en familj eftersom man är tillsammans så mycket. Man måste jobba hårt men det är viktigt att ha kul, särskilt när träningen är flera timmar lång och många varv i bassängen.”

  Bättre varje dag
  "Varje dag jag kliver upp vill jag se till att utvecklas och bli bättre. Jag har mål och det är mitt fokus just nu.”

  Fötterna först
  ”Det svåraste är nog att hoppa i det kalla vattnet varje dag. Det är repetitivt att göra det om och om igen, men det hjälper att ha dina lagkompisar och din tränare där. ”

  Att vända förlust till framsteg
  ”Jag har lärt mig mycket de senaste två åren. Det känns som att jag lärt mig mycket mer av mina besvikelser än av mina framgångar. En atlet vill alltid vinna, men mina nederlag känns ändå som viktiga steg på vägen. De har hjälpt mig bli en bättre simmare och person. Jag har justerat mina mål och vet exakt vad jag behöver ändra och jobba på.”